Over de kostbare schat in een onvervuld verlangen

Een verlangen is een klop op de deur. Er wil zich in jou iets ontkiemen. In de woorden van ‘de filosofie van het impliciete’ (Gene Gendlin) kun je zeggen dat er ´living forward energy´ zit in een verlangen. Dat is een energie die jou meer laat worden wie je kunt zijn. Jouw lichaam heeft daar weet van!

 

Om de energie van een onvervuld verlangen te ervaren is het nodig dat je dit verlangen er kunt laten zijn, het kunt (h)erkennen en respecteren; het vraagt een bereidheid om te ontvangen wat het je wil brengen. Dat is stap één en dat is soms al moeilijk genoeg.  Ik weet bijvoorbeeld van mijzelf dat ik een verlangen vaak niet erken – ik ontken ze liever – dan kan ik immers ook niet teleurgesteld raken! Mijzelf toestaan te mogen verlangen, dat op zich geeft al energie!

Maar ook als een verlangen onderkend wordt zijn er verschillende manieren om het te ontkrachten. En daar lijken we nogal goed in. Misschien herken je iets van één van de volgende manieren.

Bijvoorbeeld door de gedachte dat dit voor jou niet weggelegd is. Deze wens is té groot, té hoog gegrepen, niet realistisch, dit is voor jou niet weggelegd, daar ben je nu te oud voor, had je eerder mee moeten beginnen enzovoorts …….

Maar ook het al dan niet krampachtig zoeken, werken aan de vervulling van een verlangen kan de kracht er uit halen. Je zet alles op alles om dit verlangen vervuld te krijgen. En dan … als het eenmaal vervuld is ervaar je toch niet het geluk dat je verwachtte. Dat komt omdat het verlangen, de vorm een symbolisatie is van iets dat je lichaam je wil laten ervaren en dat is niet (hoeft niet) die mooie snelle auto op zich (de vorm van mijn verlangen van afgelopen week J).

En er is nóg een manier om de groei-energie te ontkrachten. Dat is het onderzoek naar de onderliggende behoefte. Ja natuurlijk kent ieder verlangen een onderliggende behoefte. Je mist echter een belangrijke schat  als je daarmee het verlangen zelf opzij zet. Je mist de kracht ervan die je zo duidelijk in je lichaam kunt ervaren. 

Van Ann Weiser Cornell komt de metafoor van het balanceren op de bergtop van het onvervulde verlangen. Het verlangen gaat uit naar iets dat je graag wilt maar nu niet hebt. Het is echt balanceren op dat hoogste punt van die top en oppassen dat je er niet van af valt, de hellingen zoals boven beschreven zijn steil.  Er is een graag willen en een niet weten. De kracht, de levensenergie zit in het balanceren.  Daar ligt de schat, de ‘living forward energy’.

Laatst had ik het met cursisten over verlangens. Terwijl we er over spraken kon ik in mijn lijf al de energie voelen van een verlangen van mijzelf en ik besloot om maar meteen een oefening te doen met de cursisten. Ook zij konden de kracht er van voelen. Graag deel ik met de lezer deze oefening.

Doe het langzaam, geef je lichaam de tijd om zich een gevoel (‘felt sense’) te vormen rond dit verlangen.

………..

Neem eerst wat tijd om je lichaam erbij te betrekken door bijvoorbeeld eens te voelen hoe je zit of ligt, welke delen van je lichaam de grond of een stoel raken.

Merk ook maar eens op hoe je ademhaling gaat, de inademing en de uitademing,  ……..  soms komt er dan als vanzelf eerst een diepe zucht.

En laat dan langzamerhand je aandacht maar eens naar het midden van je lijf gaan, zo naar dat hele binnen- gebied van je keel, je borst, je buik, je bekken.

…………..

Misschien had je al een verlangen  je kunt ook je lichaam als het ware uitnodigen om met een verlangen te komen …. Bijvoorbeeld: ‘Het zou heerlijk zijn als …… ‘

Zoals gezegd dat mag ieder verlangen zijn, ook een niet-realistisch verlangen, een verlangen waar je je eigenlijk voor schaamt, een te groot verlangen. Je hoeft het naar niemand uit te spreken dus kun je rustig op  laten komen wat op wil komen.

Dit is misschien al de 1e uitdaging, neem je tijd ……

Sommige mensen zullen er moeite mee hebben een verlangen te kiezen, is het wel geschikt? Welke van de twee (of 10!) moet ik kiezen? Twijfel maakt dat je niet in contact kunt komen met de kracht van een verlangen. Neem er maar één, doe je toch morgen die andere?

Neem dan maar eens tijd om te voelen hoe dat verlangen in jouw lijf resoneert. Ga maar eens na of je het er helemaal kan laten zijn. En voel maar wat dat in je lijf doet. Je zou het nog eens kunnen zeggen voor jezelf, voel maar of het zo goed geformuleerd is.  Neem er je tijd voor.

Misschien merk je dat er van alles door je heen gaat, ‘flauwe kul’, ‘misschien had ik toch beter die andere’, ‘dit is echt belachelijk’. Knik dat wat twijfelt of het niets vindt maar even toe en ga dan met je aandacht terug naar dat middengebied en voel maar wat daar gebeurt.

…………….

Misschien merk je dat je stiekem al plannetjes aan het maken bent hoe je dit gaat krijgen, waar gaat maken.

Of misschien vraag je je af wat de onderliggende behoefte is van dit verlangen of waar het vandaan komt. Misschien merk je dat je ongemerkt aan het onderhandelen gaat, ‘als ik nu een beetje minder of wat aanpas, dan is het misschien wel haalbaar …… ‘.

Zet dat allemaal even naast je neer. En dan weer terug naar je lijf, kun je het al een beetje voelen?

Als je merkt dat er teveel in de weg zit om het verlangen helemaal te voelen neem dan daar dan écht even aandacht voor. Misschien is er iets in jou dat vind dat je daar geen recht op hebt of dat dit verlangen echt te groot is of dat je er vooral niet op moet rekening dat dit ooit gebeuren zal …….

  •  En geef ook dat erkenning, laat maar weten van binnen dat je het hebt gehoord.
  •  Waar is dit deel bang voor?
  •  Wat wil het voorkomen of waar wil het je voor behoeden?
  •  Wat wil het wél voor je?

Probeer niet zelf deze vragen te beantwoorden  maar kijk of er van binnenuit iets opkomt ….

………………

Oké kijk maar eens of je nu terug kunt naar het verlangen, voel het opnieuw, waar zit het?

Voel maar die beide kanten, de kant van het verlangen én de kant van het niet hebben. Wat doet dat in je lijf? En geef aan beide maar erkenning, er is iets dat zou het heerlijk vinden als ……

Ook die andere kant, het niet hebben, misschien voelt het als een gemis of is er zoiets als nou ja zo is het leven nou eenmaal – wat het ook is geeft het maar erkenning.

Neem  de tijd om te zijn bij dit ‘graag willen’ en ‘niet weten’, op de top van die berg, in balans, zonder er mee aan het werk te gaan.  Voelen wat dat doet in je lijf.

……………..

Als dat past kun je je lichaam uitnodigen je te laten ervaren hoe het aanvoelt als dit verlangen vervuld is. Je lichaam heeft daar weet van. Hoe voelt het als dit verlangen vervuld is?

Neem de tijd om af te wachten wat er gebeurt ………

Misschien merk je een bepaalde plek, misschien is het meer een algeheel gevoel. Misschien merk je de neiging om iets te doen, iets met je schouders of je armen, misschien voel je de neiging om te gaan staan of juist te liggen. Volg gerust die impuls, maar doe het langzaam, blijf in verbinding met hoe het is in je lijf. Neem je tijd om erbij te zijn en je lichaam de beweging te laten maken die het wil maken.

En laat het gevoel maar net zoveel ruimte innemen als het wil. Niet dat jij het groter maakt, maar jij geeft het de ruimte om vanuit zichzelf groter te worden of te bewegen ……. .

…………………..

Als het past kun je zo eens nagaan, wat is het dat je lijf je wil laten ervaren met dit verlangen? Wat gunt het jou? Wat wil het voor jou? En als er iets opkomt, oh dát, geef het dan erkenning, zonder oordeel, zonder dat je er op ingaat. Oh dat is wat het mij wil laten ervaren! en voel maar wat er gebeurt in je lijf. Blijf erbij, voel het zonder dat je er iets mee moet of hoeft, alleen maar ontvangen. Neem het in je op.

………..

En als je merkt dat er nog iets kan zou je zo eens voor kunnen leggen, daar aan dat middengebied, misschien is er een klein eerste stapje om me iets meer te voelen zoals dit …. Een klein, haalbaar stapje,

Als er iets opkomt, vaak duurt dat even, dan neem je eerst tijd om het te ontvangen. Pas daarna ga je kijken wat er haalbaar is.

…………………..

Voor de afronding zou je kunnen beginnen met te voelen of het oké is om af te gaan ronden, soms wil het daar van binnen nog iets aan je laten weten …..

Je zou eens na kunnen gaan hoe het was, aanvoelde toen je begon en hoe het nu is, is er iets veranderd, misschien ook niet ……

Soms is het zo dat je iets van een soort dankbaarheid voelt, als er zo iets is, neem daar dan nog echt even tijd voor ……

Voel maar wat een goede manier is om dit af te sluiten, voordat je je aandacht weer wat meer verbreedt… ook hier geldt:  neem je tijd!

…………………

Je kunt deze oefening alleen doen maar het kan natuurlijk ook met zijn tweeën. Laat dan degene die met het verlangen werkt het tempo aangeven. Natuurlijk gebruik je alleen de suggesties die aansluiten bij ieders eigen unieke proces.

Succes! Ik hoop dat je op deze wijze ook iets kunt ervaren van de lviving forward energy, de schat ontdekt die zit in een onvervuld verlangen.

Bij mij kwam in het spreken over een oefening al spontaan een verlangen op, naar een mooie snelle rode (!) sportauto, ik moest er wel om lachen, ik werd er vrolijk van en voelde meteen al iets van energie. Ik heb de oefening gedaan en wat dit verlangen voor mij wil is dat ik lang, sterk en succesvol ben. Ik voelde daarbij hoe mijn rug zich rechtte en mijn schouders naar achteren gingen, en ……. Hoewel het inmiddels al weer een paar weken geleden is kan ik het nog steeds voelen. Een eerste klein stapje kwam niet zomaar, maar zo in de loop van de afgelopen weken, kan ik wel nog steeds die houding ervaren en het lijkt of de innerlijke zekerheid over de dingen die ik wil doen gegroeid is en  groeiende is. Dat voelt als een zachte kracht voorwaarts, living forward energy.

Ik ben benieuwd naar andere ervaringen. Laat je een reactie achter ……. ?