Verdiepingsdagen – voor mensen die met mensen werken

Je gebruikt Focusing in je werk. Je merkt dat het wérkt. Én je merkt dat het soms toch ook lastig is. Er zijn bepaalde situaties waar je graag Focusing zou willen inzetten maar niet goed weet hoe dat aan te pakken.

Er zijn cliënten die de focus-uitnodigingen niet lijken op te pakken, die bijvoorbeeld alsmaar weer in hun hoofd schieten, of ergens van wég praten. Of je hebt twijfels bij cliënten met trauma of angstklachten of wat dan ook.

Dan ben je van harte uitgenodigd om deel te nemen aan één van de verdiepingsdagen. Maar ook als je behoefte hebt aan inspiratie of nieuwe input, ben je welkom.

Voor wie?

Deze dagen zijn bedoeld voor iedereen die één of meerdere cursussen heeft gedaan of een opleiding heeft gevolgd. Dat kan bij Focuscentrum Aaffien de Vries zijn of elders, dat maakt niet uit.

Werkwijze

Verdiepingsdagen, vier dagen waar je kunt ontmoeten met gelijkgezinden, waar je van elkaar en van jezelf kunt leren, waar je inspiratie kunt vinden en jezelf kunt laten raken in je eigen proces. Dagen waar je je kunt laten uitdagen om eens buiten het bekende te kijken, te proeven en te leren. Dagen waar je kunt groeien als mens én als professional.

Het programma bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. Theorie om een beetje (meer) voeling te krijgen met de gekozen benadering of met de achtergrond van een ‘probleem’ en/of het proces van omgaan met het probleem. En natuurlijk gaan we veel oefenen; met elkaar, evt in de groep en er is zeker ook ruimte voor demo’s. Je kunt aan één dag of aan alle dagen meedoen. Wat voor jou past.

Praktische informatie

Data 2023: 2 maart, 6 juli, 5 oktober, 14 december
Kosten: 225 euro per dag.
Locatie: De Bronhoeve Cothen

 

Wat supervisanten over de supervisie zeggen

Ik zocht ondersteuning in mijn werk als therapeut; voeding en steun op punten die ik moeilijk vond. Ik wilde weer meer in mijn stroom komen. Veiligheid is voor mij belangrijk om me kwetsbaar te durven opstellen. De veiligheid die ik in eerdere individuele sessies bij Aaffien had ervaren maakten dat ik besloot ook de supervisie bij haar te doen.

Het heeft me gebracht wat ik zocht. Ik bén meer in mijn stroom gekomen. Ik kan me meer verbinden met de processen bij mijn cliënten. Ik merk bovendien dat ik meer cliënten krijg.

Ik voel een verschuiving in mijn grondhouding, weer een stap in minder vanuit ‘overleven’ en meer vanuit ‘Zijn’ leven en werken.

Ook voel ik meer enthousiasme, verbinding en vertrouwen in het schrijven aan mijn boek.

Wat ik erg waardeerde was de ruimte om mijn eigen proces te gaan. Dat er ruimte was voor dat wat zich op het moment aandiende. En hoe Aaffien  de kracht van iemand altijd naar voren weet te halen.

Ik kan de supervisie aanraden aan ieder die op een diepgaande wijze wil werken en wil groeien aan de thema’s die hij of zij in zichzelf of in het werk tegenkomt.

Bahar Farshchi Jamshidabady

Lichaamsgericht kunstzinnig therapeut (beeldend)

Ik werk als supervisor, intervisiebegeleider en coach. Ik was al wel bekend met het focussen, maar wilde het graag meer integreren in mijn begeleidingstrajecten. Ook omdat ik werk met professionals die met kinderen werken, en juist kinderen zo sterk zijn in de lichamelijke gewaarwording, vind ik het focussen een heel mooie gevoelsinterventie in de begeleiding en coaching.
Ik wilde er meer van leren, ik wilde mijn interne supervisor ontwikkelen en ik wilde graag zien en ervarenderwijze meemaken hoe Aaffien vanuit het focussen werkt.

Tijdens de supervisiesessies met Aaffien heb ik heel bewust kunnen ervaren hoe Aaffien het focussen toepaste en wat ik er mee kon. Aaffien is conscientieus, rustig en duidelijk. Ze bleef heel dicht bij mijn beleving en kon tegelijkertijd goed het overzicht houden.Ik voelde veel ruimte en haar begeleiding maakte dat ik me in vertrouwen kon overgeven aan het focussen-proces. De supervisie bij Aaffien heeft mij geholpen om op een heel milde en onderzoekende manier vanuit de lichaamsgewaarwording inhoudelijk handvatten te krijgen tav handelingsalternatieven op werkgebied. Ik heb nog meer vertrouwen gekregen in de waarde van lichamelijke gewaarwording en ben me er nog meer bewust van.

Het proces van het Focussen heb ik regelmatig als ontroerend ervaren, er zijn voor mij puzzelstukken in elkaar gevallen en ik ben in beweging gekomen op een manier die ik niet voor mogelijk had gehouden in zo’n kort tijdsbestek.

Aaffien koppelde op het einde van een sessie steeds terug naar mijn leervraag, waardoor ik een goede verbinding kon maken met concreet handelen in de praktijk. Dat was voor mij erg belangrijk en maakte dat ik niet alleen innerlijk in een proces terecht kwam, maar ook in de praktijk ontwikkeling zichtbaar was. Tussen de sessies bleef dat proces in ontwikkeling.

De supervisie bij Aaffien heeft mij versterkt in de vaardigheden die ik nu in huis heb om mijzelf als procesbegeleider te kunnen bevragen. Focussen heeft naar mijn idee heel veel met zelfsturing te maken. Een prachtig instrument om mijn innerlijke supervisor verder te ontwikkelen en ook om te benutten in de begeleiding van anderen. En het proces bij Aaffien heeft mij het vertrouwen gegeven dat ik een heel mooie hengel in handen heb, die ik graag nog meer leer hanteren.

Else Oostendorp

Supervisor, intervisiebegeleider en coach