Tweedaagse Introductie Focusing in Therapie, voor psychologen en psychotherapeuten

Accreditatie

NIP/LWP 12 pnt  // NIP/A&O 12 pnt  //

VPeP 12 pnt  //  FGzPt 10 pnt

Klik op Agenda voor data en locaties.

Klik op Contact voor het aanvragen van een folder of om een afspraak te maken.

Deelname

Kosten: € 620,- euro inclusief lunch en syllabus.
Deelnemers: Min 4, max 10 deelnemers
Locaties: landgoed Verwolde, Laren (Gld) // Hotel Bitter en Zoet, Veenhuizen (Dr)

Informatie en aanmelding:
aaffien@focuscentrumadv.nl of tel 0612690823

Annuleringsregeling

Inhoud

Op dag 1 wordt stil gestaan bij de achtergronden en filosofische uitgangspunten van Focusing. Verschillende basisbegrippen en de stappen van een focusproces komen aan bod. Er wordt uitgebreid geoefend in zelf focussen en luisterend aanwezig zijn bij een focusproces.
Op de tweede dag wordt er verder geoefend en is er aandacht voor de specifieke manier van luisteren en voor blokkades die tijdens een focusproces kunnen optreden. Daarnaast wordt er tijd besteed aan het inweven van focus-elementen in het contact met cliënten. Er is tevens gelegenheid eigen casuïstiek in te brengen.

Brochure aanvragen? klik hier

Waardering van de training

Bij Aaffien heb ik eerst een aantal individuele sessies focusing gevolgd en daarna de basiscursus. De cursus bestaat uit een mooie combinatie van achtergrondinformatie, uitleg over het hoe en wat en vooral veel doen en ervaren. Voor mij is de cursus een hele waardevolle aanvulling op de opleiding tot klinisch psycholoog, waar focusing alleen kort aan de orde komt in een van de keuzevakken. Ik zie focussen als een fundamentele manier van luisteren en meeluisteren naar wat zich in het lijf aandient. Opmerken wat er te voelen is en hier zorgvuldig woorden aan geven. Leren focussen in het therapeutisch contact betekent voor mij het afleren van al te snel interpreteren en denken en het steeds opnieuw present en nieuwsgierig zijn. Aaffien leeft dit voor in haar hele persoonlijkheid.

Lian van der Krieke – GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog

Lian van der Krieke

Ik gaf me voor de cursus op omdat ik als hulpverlener op zoek ben naar andere methodieken. Liefst meer lichaamsgericht, minder praten over maar naar het gevoel en het lichaam. Meteen bij de start van de cursus was het duidelijk dat ik op de goede plek zat. Er was veel ruimte om te oefenen, we hebben het focussen veel samen gedaan en zelf kunnen ervaren wat de impact ervan is. Heel prettig om de theorie zo natuurlijk te verbinden aan de praktijk. De 2 cursusdagen heb ik als heel waardevol beleefd en smaken naar meer. Ik overweeg om de 2 jarige opleiding focussen te gaan doen, om zo heel regelmatig te blijven oefenen en steeds meer verdieping te leren aanbrengen.

Tijdens het oefenen zag ik overlap (en verschillen) met andere behandelmethodieken naar voren komen, oa met schematherapie. Met name was ik verrast door de aanpak van de sterke kritische kanten. In plaats van deze weg te sturen, werden ze begroet en dit leverde weer nieuwe informatie op.

De manier waarop Aaffien de cursus geeft vind ik heel prettig. Het voelt heel natuurlijk en doorleeft aan, een goede mix van verdieping en luchtigheid.

Wat fijn is, is dat Focusing als techniek ingezet kan worden. Ook tijdens andere lopende behandelingen, waardoor het breed inzetbaar is. Ik merk dat ik nog meer bewust ben van de kracht van het betrekken van het lichaam en meer probeer in te zetten op het proces ipv het verhaal. Minder praten over, eerder naar de kern. En de kracht van dit op te merken en erbij te blijven. Het te erkennen/aandacht te geven en te vertrouwen op het innerlijk proces.

Linda Ter Burg – GZ-psycholoog/psychotherapeut

www.psychotherapiepraktijkterburg.nl

Ik heb bij Aaffien de tweedaagse-focusing gevolgd. Als beginnend psycholoog heb ik de cursus als zeer waardevol ervaren. Het biedt nieuwe inzichten en laat je op een hele mooie manier met de cliënt werken. Ook buiten de spreekkamer heeft focusing veel potentie. Ik ben dan ook enthousiast om de komende tijd te ontdekken hoe ik focusing kan gebruiken in het brede vakgebied van de arbeid en organisatiepsychologie. Aaffien heeft een mooie balans gevonden in theorie en praktijk waardoor je in twee dagen veel leert. De tweedaagse is dan ook zeker aan te bevelen!
Floris Keizer

Arbeid- en Organisatiepsycholoog

‘Ik keek uit naar de twee focusing dagen, even tijd voor mezelf, in een mooie omgeving. De tijd vloog voor mijn gevoel voorbij. Tijdens deze twee dagen heb ik ervaren dat Aaffien met haar vriendelijke, respectvolle aandacht uitnodigde om contact te maken voor wat aanwezig is in mijn lijf en dit te doen en te delen in aanwezigheid van een ‘maatje’. Theorie en oefeningen waren goed in balans en zeer afgestemd op onze groep. Een fijne leer- en beleefomgeving ontstond. Focusing blijkt (wederom) in mijn ervaring een mooie, verdiepende methode te zijn binnen het persoonsgerichte experiëntiële therapieproces.’

Marja Sanders

Klinisch psycholoog - psychotherapeut

“Eind oktober volgde ik de cursus Focusing bij Aaffien. Het boek van Gendlin stond al jarenlang in mijn kast, ik heb het weleens bekeken. Maar dit is toch iets waar de ervaring meer doet dan de theorie. Bij Aaffien stap je in een warm bad. Dat wat er is, is goed. Mijn innerlijke criticus probeerde op volle toeren te blijven draaien, maar bij het echte ervaren van het lijf kon ik mezelf steeds verbazen. Het lijkt traag te gaan, en het vraagt ook wel even tijd om aan te komen, maar dan gaat het juist razendsnel. Het woorden geven aan wat het lijf ervaart gaat zonder omwegen en direct naar de kern. Als ik er nu, ruim een maand later, aan terugdenk, daalt de kalmte weer in. Het vraagt wel herhaling en oefening, want mijn hoofd is zó gewend om maar door te denderen. In mijn werk als psycholoog merk ik dat ik minder woorden nodig heb, meer stil kan staan bij de ander en wat daar nu ter plekke gebeurt. Een aanrader, deze cursus.

Gerda Spruit – Registerpsycholoog NIP/A&O

“Ik heb de tweedaagse introductiecursus focusing bij Aaffien de Vries gevolgd ter opfrissing van mijn verbleekte focusing-ervaring. Het was een zeer prettige en leerzame ervaring. Aaffien weet echt waarover ze het heeft, ik kan haar van harte aanbevelen!”
Meindert Gijzen

Klinisch Psycholoog / Psychotherapeut

Na de tweedaagse basistraining focussen onder leiding van Aaffien ging ik energiek en geïnspireerd naar huis. En enigszins verbaasd. Het focussen bestaat al jarenlang, hoe kan het dat ik nog nooit een dergelijke training had gedaan dan wel had hoeven doen als onderdeel van mijn opleiding?  De heldere uitgangspunten en zachtmoedige aard van het focussen kwamen tot leven in de groepstraining en ik raad al mijn collega’s aan om de training ook te gaan volgen!
Gerda Hartveld

GZ-psycholoog en systeemtherapeut

Focusing heb ik ervaren als de olie die vastgeroeste, oude bekende, zich herhalende patronen weer in beweging brengt en helpt om het leven weer te laten stromen. Een intrigerende ontdekkingsreis die voortvloeit uit eigen lichaam, geest, ziel. De cursus bij Aaffien heb ik als zeer inspirerend en vernieuwend ervaren en smaakt naar meer.
Nellie Stiny

Psycholoog, Mindbloom

De aankondiging van de training wekte mijn nieuwsgierigheid. Ik ben altijd al op zoek naar bruikbare manieren om het gevoel te integreren in “praatbehandelingen”. Focussen was ongeveer 20 jaar geleden ook al eens onder mijn aandacht geweest en nu was her er weer. Des te meer reden om er echt iets mee te doen.

De training is een mooie afwisseling van zelf aan den lijve ervaren wat focussen nu eigenlijk is, een theoretische uitleg en verdieping en praktische oefeningen.

De trainer Aaffien de Vries geeft de training vol overgave. Ze weet op haar zeer eigen manier elke cursist de volle aandacht te geven. Mede door haar prettige stem weet ze een veilige en stimulerende werksfeer te creëren.

In de praktijk merk ik, dat focussen cliënten op een vrij eenvoudige manier helpt bij hun gevoel te komen. Dit kan het therapieproces versnellen, omdat er inzicht ontstaat in “waar het echt over gaat”.

Het mooie is ook, dat je zowel als therapeut en als cliënt deze methode kunt gebruiken.”

“De tweedaagse cursus ‘Introductie Focusing’ van Aaffien leverde mij een zeer goed afgepast aanbod op. Wat ik ervan mee heb gekregen heeft me voldoende vertrouwen gegeven er met mezelf én met cliënten mee aan de slag te gaan”.

“Ik heb bij Aaffien de tweedaagse basiscursus Focusing gevolgd. Aaffien is een prettige trainer die respectvol cursisten begeleidt/ opleidt. Naast theoretische kennis geeft ze veel praktische handvatten die in mijn praktijk ook goed bruikbaar zijn! Het waren twee inspirerende dagen.”

“We hadden er in de opleiding al even aan geroken en na de training heb ik gemerkt dat focussen een heel krachtig instrument is om op een diep gevoelsniveau met cliënten te werken. De kracht ervan is dat cliënten echt de wijsheid in zichzelf ontdekken en ik heb bij een aantal cliënten al grote stappen kunnen maken die zonder focussen niet zo snel gemaakt zouden zijn. Dus van harte aanbevolen!”

De gemiddelde score voor deze bijscholing is een 8,8. In de evaluatie zijn (naast de locatie en catering) de volgende elementen opgenomen: uitleg, werkvormen, begeleiding, ruimte voor eigen inbreng en toepasbaarheid in de praktijk.