Workshop Bio-Spiritualiteit – de ervaring van genade

Genade ervaren maakt ons heel en brengt ons in contact met de bron die weet hoe te leven in harmonie met onszelf en de wereld. Genade is een spirituele ervaring, een ervaring van de ziel.

Bio-Spiritualiteit is een interculturele en interreligieuze benadering van spiritualiteit. Met een nadrukkelijke rol voor het lichaam. In veel spirituele benaderingen zijn lichaam, geest en ziel gescheiden. In de Bio-Spirituality (her)vind je het contact met de ziel juist via de lichamelijke ervaring. Via het eigen lichaam wordt contact gemaakt met het Grotere Geheel. Ons lichaam is de verbinding met het Grotere, het Universum, God of hoe we het onbenoembare ook  noemen. Het lichaam met al zijn emoties, pijnen, behoeften en onvolmaaktheden staat niet in de weg maar vormt juist de schakel naar de spirituele dimensie.

Voor data zie Agenda Workshops

De Bio-Spiritualiteit is ontwikkeld door twee Jezuïetenpaters, Ed McMahon en Peter Campbell, gespecialiseerd in psychologie, filosofie en theologie. De Bio-Spiritualiteit is gestoeld op het werk van Gene Gendlin en maakt gebruik van Focusing.

Deze workshop van één dag is sterk belevingsgericht, met veel oefeningen.  Ervaring met Focusing is niet vereist.

Wat deelnemers over de workshop zeggen

“Een inspirerende dag in een prachtige locatie, de verstilde kapel van De Poort, voormalig klooster in Groningen.  Luisteren naar wat er in je leeft en bezielende inzichten ervaren. Via de weg naar binnen naar bronnen van leven. Spiritualiteit die een ankerplaats vindt in je ziel én ontstijgt; dat kunnen ervaren was een geschenk, was genade.”

Margriet Wijtsma

“Voor de workshop Focussen en Spiritualiteit wilde ik wel een lange reis naar Groningen maken! Ik ben al langer intensief met focussen bezig en in mijn sessies heb ik soms christelijke beelden/ervaringen (bijv als non in een kerkje waar de toorn van God over mij heen komt) en diep in mij ligt zolang ik weet de vraag: wanneer doe ik (het) goed?

Ik wilde graag meer weten hoe het focussen zich verhoudt tot de christelijke traditie die, ondanks dat ik niet zwaar katholiek ben opgevoed, wel degelijk in mij leeft. In deze workshop heb ik een duidelijk antwoord gekregen op deze vraag. Het belangrijkste wat ik hierover wil zeggen is: Als je aan het focussen bent, is er geen onderscheid tussen goed en kwaad, zoals de kerkelijke traditie wil doen geloven. Je merkt zonder oordeel op wat er is en laat het zich ontvouwen (~ openbaring). De workshop biedt daarmee een ander perspectief op christelijke teksten: leven als een goed christen is de verbinding aangaan met wat er is (~ focussende houding of leven vanuit de felt sense) in plaats van vanuit een van buiten (God) voorgeschreven manier van leven (daar ligt de vraag: wanneer ben ik een goed mens?).

De workshop maakt duidelijk waarom het niet eenvoudig is om deze omkering te maken. Dank je wel Aaffien voor deze bijzondere workshop op een bijzondere plek in deze bijzondere tijd voor kerstmis.”

“Niet alleen geest en ziel maar ook het lichaam vormt de schakel naar de spirituele dimensie. Dit is wat  mij aansprak en daarom heb ik deze dag gevolgd.

Ik had nog nooit van Bio-Spiritualiteit gehoord en geen idee wat het inhield. Doordat Aaffien goed leiding gaf kon ik voelen waar in mijn lijf mijn pijn zat. Natuurlijk wist ik het ook. Maar als je er beter naar kijkt, met liefdevolle aandacht kon ik het heel anders gaan zien. Van doener, naar gever. Bewondering heb ik voor Aaffien. Je merkt dat ze haar werk met liefde doet en ze is zorgvuldig, ze laat mensen in hun waarde.”

Martha Bosman