Workshop Innerlijke Criticus en Kind van Binnen

Een innerlijke criticus houdt ons af van wie we kunnen zijn. Het houdt ons af van contact met onze emoties en van wat we willen doen of denken. Kortom het zijn onze innerlijke kritische stemmen die ons kleiner houden dan we in werkelijkheid zijn.

Voor data zie Agenda Workshops

In dit weekend leer je je ‘innerlijke criticus’ beter kennen. Ook leer je hoe je er op een meer groeizame manier mee om kunt gaan. Je zult merken dat de criticus, ondanks de harde woorden, het goede met je voorheeft en vaak iets beschermt dat erg kwetsbaar is.

Er zit veel levensenergie verstopt onder het werk van ‘de criticus’. Niet zelden zit het daar al sinds de kindertijd, enthousiasme, vrolijkheid, spontaniteit. Soms is het belangrijk dat eerst de weggestopte pijn, het verdriet of de boosheid ruimte krijgt om van zich te laten horen voordat de levengevende energie weer kan gaan stromen.

Wat deelnemers over de workshop zeggen

“Toch een beetje nerveus ging ik naar de twee daagse workshop ‘criticus en innerlijk kind’. De spanning viel meteen van me af op het moment dat ik kennis maakte met Aaffien. Ze heeft zo’n prettige en gemoedelijke uitstraling dat ik me meteen veilig voelde bij haar en wist dat het wel goed zou komen dit weekend. Dat was ook zo. Op enthousiaste en humoristische wijze heeft ze ons begeleid gedurende het weekend. Op een prettige manier kregen wij als deelnemers de ruimte om dicht bij onszelf te komen, wat wel een voorwaarde is wil je contact maken met je eigen criticus en innerlijk kind. Naast het feit dat de gehele tweedaagse creatief en speels van opzet was wist Aaffien met haar deskundigheid precies wanneer iemand even wat extra ondersteuning nodig had. Er werd tijdens de tweedaagse serieus gewerkt maar er was ook ruimte voor humor en ontspanning. Al met al ging ik aan het einde van het weekend met een voldaan en warm gevoel weg met behoorlijk meer inzichten. Deze tweedaagse is een echte aanrader voor degene die vanuit het focussen meer verdieping zoekt betreft de eigen criticus en innerlijk kind.”

“De criticus – het is een wezenlijk deel van mij. Het heeft mij altijd proberen te beschermen. Dat heb ik nu pas begrepen en zelfs leren waarderen. Het mooie is ook dat ik nu begrijp dat als de IC zich meldt, hij mij voor iets wil waarschuwen, ook al is de vorm waarin hij dat doet niet altijd fijn of makkelijk te begrijpen. Het is een wezenlijke verandering dat hij nu een andere relatie tot mij mag en kan innemen. Een verandering die ontstaan is door een diep innerlijk besef vanuit de criticus wat hij mij aandoet als hij zo hard is. Maar ook door het besef dat het minder nodig is omdat het kind in mij een veiliger en meer geïntegreerde plek heeft gevonden.”

“Ik vond de uitleg fijn. Waar ik heel veel aan gehad heb is het onderscheid wat je maakte tussen je innerlijke criticus, die je uiteindelijk klein houdt, verlammend werkt en niet goed voor je is, en het kritisch vermogen, dat weet wat goed voor je is. Dat is een onderscheid wat ik niet altijd zo goed kon maken en wat me nu steeds duidelijker wordt. Ook door te kijken naar wat ‘een stem’ doet me je lijf.”

“ Speelse creatieve opdrachten en lichtvoetige inleidingen voor het kinddeel in onszelf, afgewisseld met stiltes waarin onze criticus zich kon laten horen. Volop tijd voor rustige nabespreking en verdieping. Een weekend vol soms pijnlijke inzichten, werkbare tips en vrolijke ontmoetingen.”

 

“Aaffien is een bijzonder ervaren focusdocent en iets wat ik zou willen omschrijven als, een magische heelmeester. Vanuit ruimte, rust en plezier reikte ze ons de handvatten aan om theoretisch en praktisch, te werken met onze innerlijke criticus en ons innerlijk kind. Hoe de gevoelens ook waren, en welke ervaringen ook de revue passeerden bij ieder van ons, het voelde altijd veilig. Aaffien benadrukte ook steeds dat je over iedere stap zelf kon beslissen of je deze wilde delen of voor jezelf houden. Het hele weekend was een verrijking die mij veel innerlijke ruimte heeft gegeven, meer diepgang in mijn focussen en een algeheel verfrist gevoel. Ik kom graag vaker naar haar workshops. Top!”

“En het innerlijk kind als delen van jezelf die niet meegegroeid zijn. Het onderscheid tussen de geïnternaliseerde ouder (zoals je die als kind ervaren hebt op een bepaald moment, een beeld wat zich vastzet of zo iets) en de ouder zoals die in realiteit is. Het afsluiten met focussen op positieve ervaringen vond ik ook heel goed.“

“Het heeft mij meer dan verwacht veel gebracht en ik hoop nog meer weekenden met je te doen in de toekomst.”

“Ik weet wel dat ik er veel aan gehad heb. Het was een prettig weekend. Beginnen met ‘ruimte maken’ en dat wat ruimte vraagt toevertrouwen aan een boom of beer vond ik een fantastisch iets. En de oefeningen met tekeningen erbij, dat maakt dat je weer op een heel andere manier contact met iets maakt.”