Workshop Dromen

Een droom zegt iets over je leven en heeft een groeistap in zich. Alsof het verhaal van je droom een geheime code bewaart. Al focussend kun je deze code vinden en dus ook de groeistap. De betekenissen van wat gebeurt in jouw droom is uniek en alleen voor jou van betekenis.

Voor data zie Agenda Workshops

Jij bent de enige die jouw droom kan interpreteren! Niet met je verstand, dat is daarvoor ontoereikend. Focussen brengt je bij de groeistap van je droom. Alle soorten dromen zitten vol symboliek. Ieder symbool heeft, ongeacht een eventuele universele betekenis, een persoonlijke betekenis. In de cursus ga je daarnaar op zoek. Hierbij kun je alle theorieën over droomduiding gebruiken. De uiteindelijke toetssteen is echter je eigen lichaam.

Het begint met ontdekken waar deze droom over gaat. Over welk aspect in je leven. Daarna komt het zoeken naar de volgende stap. Zo’n stap brengt je dichterbij wie je bent en bij de mogelijkheden die je in je hebt. Het kan bijvoorbeeld gaan om heling van oude pijn waardoor nieuwe energie vrijkomt of om een nieuw inzicht. Het kan gaan om een verborgen talent of behoefte of om een onderdrukte emotionele kracht. Wat het ook is, de uitkomsten zijn altijd onverwacht en betekenisvol. Het werken met dromen geeft veel energie.

In deze workshop wordt gewerkt met eigen dromen en die van collega-deelnemers. Uiteraard geeft dit ook handvatten voor het werken met cliënten en hun dromen. Naast de aandacht voor de meer ‘dagelijkse’ dromen staan we stil bij zogenaamde ‘grote’ dromen die niet zelden een spirituele kant hebben en bij nachtmerries met al dan niet terugkerende thema’s.

Wat deelnemers over de cursus zeggen

“Ik had al eerder met dromen en focussen gewerkt en vond de workshop van Aaffien heel inspirerend en verrijkend. Zij legt de achterliggende theorie uit op een heldere manier en staat open voor vragen en inbreng van de deelnemers. Tegelijk is er veel ruimte om samen praktische ervaring op te doen met droomwerk in de loop van het weekend. Naast de kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan, ging ik ook naar huis met nieuwe perspectieven en nieuwe energie uit mijn eigen dromen.”

“Ik had voorafgaand aan deze workshop een droom. Het ging over een enorm grote bloembol die ik in mijn tuin had. Omdat ik erg van planten en bloemen houd en deze bloembol in de droom abnormale afmetingen had, was ik wel nieuwsgierig wat dit te betekenen zou kunnen hebben. Ik had er zelf al over nagedacht en moest terugdenken aan een vroegere docente die mensen die niet boven het maaiveld uit durfden te komen wel eens met bloembollen vergeleek. Deze associatie riep een naar gevoel bij me op.

Het verrassende was dat toen ik met deze droom al focussend aan de gang ging, het een totaal ander gevoel bij me opriep. Ik kon me verbinden met de bloembol. En daarmee verbond ik mij met de processen in mijzelf die soms naar binnen gericht en soms vol enthousiasme naar buiten gericht zijn.

De kracht van het focussend bezig zijn met de droom zat hem voor mij in de houding waarmee werd omgegaan met het innerlijke beeld: vol verwondering en respect voor het onbewuste en met mildheid en acceptatie. De betekenis van de droom ontvouwde zich daarna als vanzelf.”

Astrid van Houwelingen

“Ik ben erg analytisch ingesteld en vind het leuk om een uitleg te zoeken voor wat er gebeurt in mijn leven en in mijn dromen. Een van de dromen waarmee ik heb gewerkt heeft me helpen herinneren dat er méér is: soms mag je het wonder van het ambacht, de kennis in je vingers, gewoon ontvangen: dat hoef je niet altijd uit te leggen! En dat weet ik niet alleen, dat voel ik nu ook in mijn lijf.”

Een (verkorte) droomsessie

Er is een keuken, vol en groot, met veel potten en pannen aan de muur, het is kleurrijk, het ruikt er lekker, het is er druk. Er is een kokkin, een ervaren oude mevrouw. Ze staat te koken. Ze is iets aan het frituren. Er gaat een vergiet in de hete olie. In het vergiet zit het jonge poesje van de droomster.

Als de droomster wakker wordt is ze overstuur, ze heeft nog maar een paar weken geleden een jong poesje gekregen en is er dol op. Ze heeft moeite om zich op haar droom te richten, het is heel akelig.

Al focussend ontdekt de droomster dat de keuken staat voor haar leven op dit moment. Er gebeurt veel, zowel fijne als pijnlijke en moeilijke dingen. De geur brengt haar bij de ervaring van de veilige omgeving van haar jeugd. De kokkin blijkt de wijsheid in haar te vertegenwoordigen en brengt veel vertrouwen. Het meest ontroerende deel van de droom komt als blijkt dat het jonge poesje staat voor iets nieuws in haar dat zich aan het ontwikkelen is. De hete olie verbeeldt het proces, het proces is in goede handen bij de ervaren kokkin.