Workshop Thinking at the Edge

Denken met je lijf. Een denkproces wordt veel vruchtbaarder als je je lijf erbij betrekt. Je weet meer dan je denkt dat je weet. TAE is het proces van woorden vinden voor een idee, een overtuiging, een wens, iets dat je nog niet goed in woorden kunt vatten.

Voor data zie Agenda Workshops

Er zijn twee niveau’s van denken, logische, rationele – met je hoofd denken en er is felt-sensing, ervarend in je lichaam. Het ervarend denken kent een eigen logica die vaak niet overeen komt met die van het rationele denken. De woorden van het ervarend denken komen vaak in een niet logische samenhang, vaak in een paradox. De paradox houdt een belofte in. Het tegengestelde blijkt vaak een bijzondere gift. TAE is dit proces van je lijf betrekken bij het denken over een idee en dat om te zetten in woorden.

Woorden hebben twee soorten betekenissen. Een algemene en daarnaast een persoonlijke. TAE is zoeken naar jouw betekenis van woorden, wat wil jij dat dit woord betekent. Het helpt je ook met de volgende stap, aan anderen overbrengen wat je wilt zeggen.

Gendlin stelt dat wij allen iets aan de wereld toe te voegen hebben, iets unieks, iets eigens, iets dat niemand anders heeft of kent. Iets dat verschil maakt. Iets waar je nu misschien nog geen woorden voor hebt. Dat iets kan verstopt zijn, misschien ken je het nog niet, misschien is het iets dat nog niet zo goed uit de verf komt. Of het is iets dat niet begrepen wordt, dat door anderen als gezeur wordt ervaren. TAE helpt je jouw unieke bijdrage te vinden.

Enkele voorbeelden van een paradox

‘Mezelf serieus nemen maakt dat ik mezelf niet zo serieus neem.’

‘De volgende stap zit in de blokkade, niet erachter.’