Workshop Thinking at the Edge

Denken met je lijf. Een denkproces wordt veel vruchtbaarder als je je lijf erbij betrekt. Je weet meer dan je denkt dat je weet. TAE is het proces van woorden vinden voor een idee, een overtuiging, een wens, iets dat je nog niet goed in woorden kunt vatten.

Voor data zie Agenda Workshops

Er zijn twee niveau’s van denken, logische, rationele – met je hoofd denken en er is felt-sensing, ervarend in je lichaam. Het ervarend denken kent een eigen logica die vaak niet overeen komt met die van het rationele denken. De woorden van het ervarend denken komen vaak in een niet logische samenhang, vaak in een paradox. De paradox houdt een belofte in. Het tegengestelde blijkt vaak een bijzondere gift. TAE is dit proces van je lijf betrekken bij het denken over een idee en dat om te zetten in woorden.

Woorden hebben twee soorten betekenissen. Een algemene en daarnaast een persoonlijke. TAE is zoeken naar jouw betekenis van woorden, wat wil jij dat dit woord betekent. Het helpt je ook met de volgende stap, aan anderen overbrengen wat je wilt zeggen.

Gendlin stelt dat wij allen iets aan de wereld toe te voegen hebben, iets unieks, iets eigens, iets dat niemand anders heeft of kent. Iets dat verschil maakt. Iets waar je nu misschien nog geen woorden voor hebt. Dat iets kan verstopt zijn, misschien ken je het nog niet, misschien is het iets dat nog niet zo goed uit de verf komt. Of het is iets dat niet begrepen wordt, dat door anderen als gezeur wordt ervaren. TAE helpt je jouw unieke bijdrage te vinden.

Wat deelnemers over de workshop zeggen

“Een heel waardevolle en betekenisvolle workshop waarbij de randen en daar voorbij van een onderwerp naar keuze diepgaand worden verkend. Denken met je lijf….In je lijf/met je lijf ervaar je het meer van een gehele situatie. We denken meer dan we kunnen zeggen. We voelen meer dan we kunnen denken. We leven meer dan we kunnen voelen. En er is nog zo veel meer… Bijzonder inspirerend om dit “meer” stap voor stap te ervaren, te ontdekken, te laten ontvouwen vanuit de focussende houding. In aanwezigheid van gelijkgestemden en onder de deskundige en bezielde begeleiding van Aaffien. En als ultieme setting een prachtige locatie, “on the edge” van één van de mooiste natuurgebieden in Nederland met de toepasselijke naam “Herberg Het Volle Leven” te Appelscha. Hier was het heerlijk toeven met een excellente vegetarische keuken. Wat een aandacht voor lichaam en geest! Een fantastische workshop die ik iedereen met basiskennis van focussen van harte kan aanbevelen.”

Martijn Molema

“Mijn overweging voor deelname was mijn zoektocht om het denken te kunnen integreren met het Focussen. Denken in ruimere zin dan rationeel logisch redeneren. Van belang maar onvolledig. Waar Focussen me al meer innerlijke ruimte heeft gebracht, maakt het ook dat ik graag meer ruimte wil creëren in relatie en communicatie tot mijn omgeving. Juist dat komt aan bod bij TAE. We worden aangemoedigd in duidelijke stappen, aan in ons lijf gedragen ervaringen (FS) woorden te geven en deze te delen met de ander. Deze luistert en schrijft op wat ik vertel waarna we gelegenheid krijgen aan onze woorden een persoonlijke betekenis te geven. Dat proces is verfrissend. Verrassend is ook de kracht van, van binnenuit gevoelde persoonlijke betekenis geven aan woorden versus me uit te drukken in de publieke betekenis van woorden. Het thema waar ik mee werkte was me dienstbaar opstellen. Ik ben de workshop krachtiger uitgekomen, nu voelend en innerlijk wetend dat het niet betekent dat ik ondergeschikt of onderdanig hoef te zijn, maar dat je dienstbaar opstellen voor mij betekent dat het in zijn integere vorm, juist innerlijke autoriteit en kracht vergt om vanuit die houding anderen te kunnen stimuleren zich te ontwikkelen.”

Aukje van der Iest